آیات مهدوی – آیه ۲۰۰ سوره آل عمران
یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَ صابِرُوا وَ رابِطُوا وَ اتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ
موضوع: رابطه با امام زمان (عج)
«اى کسانى که ایمان آوردهاید! [در برابر مشکلات و هوسها] استقامت کنید و [در برابر دشمنان نیز] پایدار باشید [و دیگران را به صبر دعوت کنید] و از مرزها مراقبت کنید و از خداوند پروا داشته باشید، شاید که رستگار شوید.»
نکته ها:
- امام صادق در تفسیر این آیه چنین فرمود: «اصبروا على الفرائض و صابروا على المصائب و رابطوا على الائمّه؛ در برابر واجبات صبر کنید، در برابر مشکلات صبر کنید و از پیشوایان خود دفاع کنید».
- همچنین امام باقر در مورد این آیه فرمود: «اصْبِرُوا عَلَى أَدَاءِ الْفَرَائِضِ وَ صابِرُوا عَدُوَّکُمْ وَ رابِطُوا إِمَامَکُمُ الْمُنْتَظَرَ بر انجام واجبات الهى صبر کنید و در برابر دشمنان پایدارى کنید و مراقب و مرتبط با امامتان ـ که به انتظارش هستید ـ باشید».
- این آیه، در چند مرحله به صبر در برابر انواع حوادث و مصائب توصیه مىکند و به مؤمنان سفارش مینماید که در برابر ناگوارىهاى شخصى و هوسها صبر کنند (اصبروا)، در برابر فشارهاى کفار، مقاومت بیشتری کنند (صابروا) و در حفظ مرزهاى جغرافیایى از هجوم دشمن، و نیز حفظ مرزهاى اعتقادى و فکرى از طریق مباحث علمى و نیز حفظ مرز دلها از هجوم وسوسهها بکوشند. رابِطُوا
- تا در مشکلات فردى صابر نباشیم، نمىتوانیم در برابر دشمنان دین، مقاومت کنیم. اصْبِرُوا… صابِرُوا…
- نباید از دیگران عقب بمانیم؛ اگر کفار در کفر خود مقاومت مىکنند، کشته مىدهند و مال خرج مىکنند، ما نیز باید در راه خدا با جان و مال پایدارى کنیم. صابِرُوا
- اسلام، دین ارتباط است؛ ارتباط با خدا، پیامبران:، ائمه: و مردم. رابطوا
- صبر و مصابره و مرابطه باید جهتدار باشد و در مسیر تقوا و رضاى الهى قرار گیرد؛ و گرنه کفار هم این امور را دارند. صابِرُوا وَ رابِطُوا وَ اتَّقُوا اللَّهَ
- رابطه ما با امام باید رابطه علمى، عاطفى، عملى و رفتارى باشد. یعنى باید با مغز و فکر، امام را بشناسیم؛ با دل و عشق و عاطفه، مرید، مخلص، عاشق و مطیعش باشیم و در عمل هم گوش به حرف او بدهیم.
- اگر بخواهیم با امام زمان۴ رابطه داشته باشیم، باید بعد از شناخت، با ایشان رابطه عاطفى هم برقرار کنیم. قرآن مىفرماید: إِذا حُیِّیتُمْ بِتَحِیَّهٍ فَحَیُّوا بِأَحْسَنَ مِنْها «اگر کسى به شما سلام کرد، شما جواب گرمتر بدهید». پس وقتى مىگویید: «السلام علیک یا مهدى، السلام علیک یا صاحب الزمان»، امام زمان سلام شما را مىشنود و جواب گرمترى به شما مىدهد.
اصلاً همینکه ما میتوانیم به امام زمان۴ سلام مىکنیم، پیداست که او ما را لایق دانسته که با او حرف بزنیم. زیارت «آلیاسین» زیارتى است که در آن به وسیله سلام با امام زمان ارتباط معنوی پیدا میکنیم و بسیار زیارت خوبی است.
۱۰ـ رابطه با حضرت مهدى است که به ما ارزش میدهد. اسکناس، یک تکه کاغذ است؛ چیزى که به آن ارزش مىدهد، نخى است که در وسط آن است. این نخ، ارتباط با مهدى و رابطه ما با خداست. نگذارید این نخ پاره شود!
۱۱ـ صدقه که مىدهیم فقط به نیت سلامتى خودمان نباشد. براى سلامتى امام زمان۴ و همه یارانش نیز صدقه بدهیم. وقتى پول توی صندوق مىاندازیم، چرا فقط برای یک نفر نیت کنیم؟!
۱۲ـ فاصله ما با امام زمان زیاد است. روایت داریم که حضرت مهدى۴ هر هفته کارهاى ما را مىبیند و چون ما هر هفته گناه مىکنیم، قهراً ایشان از ما ناراحت مىشود. تنها چیزی که مىتوانیم خودمان را با آن به امام زمان۴ وصل کنیم، این است که بگوییم: «مهدى جان! ما براى جدت امام حسین گریه کردیم». این ارتباط با عزادارى سیدالشهدا خیلى ارزش دارد.
۱۳ـ روزی در حرم امام رضا مشغول زیارت بودم که شخصى از من سؤال کرد: «چند سال است طلبهاى؟» گفتم: «سالهای زیادی است». او گفت: «حضرت على هنگامى که یارانش را مىدید، لذت مىبرد و خوشحال مىشد؛ آیا اگر امام زمان تو را ببیند، خوشحال مىشود؟» سرافکنده گفتم: «همین مقدار که امام زمان از من عصبانى نشود، براى من کافى است!»
۱۴ـ ائمه: در قیامت از افرادى شفاعت مىکنند که در این دنیا رابطهشان با ائمه: خوب باشد. هرکس اتصالش به امام زمان بیشتر است، آنجا هم بیشتر مشمول شفاعت خواهد بود و اگر کسى اینجا رابطهاش قطع شود، مشمول شفاعت نخواهد شد.