آیات مهدوی – آیه ۲۰ سوره لقمان
أَلَمْ تَرَوْا أَنَّ اللَّهَ سَخَّرَ لَکُمْ مَا فِی السَّمَاوَاتِ وَمَا فِی الْأَرْضِ وَأَسْبَغَ عَلَیْکُمْ نِعَمَهُ ظَاهِرَهً وَبَاطِنَهً ۗ وَمِنَ النَّاسِ مَنْ یُجَادِلُ فِی اللَّهِ بِغَیْرِ عِلْمٍ وَلَا هُدًى وَلَا کِتَابٍ مُنِیرٍ
موضوع: نعمت پنهان
راوی از امام کاظم (ع) درباره این آیه پرسید، حضرت فرمود: نعمت آشکار، امام آشکار است و نعمت پنهان، امام غایب است.
راوی در ادامه پرسید: مگر کسی از ائمه غایب خواهد شد؟ حضرت فرمود: بله، شخص او از چشمان مردم غایب میشود؛ ولی یاد او از دلهای مؤمنان غایب نمیشود. او دوازدهمین از ماست و خداوند هر سختی را برای او آسان و هر دشواری را برایش رام و گنجهای زمین را برایش آشکار و هر دوری را نزدیک و هر گردنکشی را به دستش نابود میگرداند. او فرزند سرور کنیزان است که ولادتش بر مردم مخفی میماند و ذکر نام او(محمد) برایشان جایز نیست تا اینکه خداوند او را آشکار کند و زمین را پر از عدل و داد نماید آنگونه که از ظلم و ستم پر شده است.
امام باقر (ع) فرمود:
نعمت آشکار، رسول خدا و معارف توحیدی است که آورد و نعمت باطنه، ولایت و مودت ما اهلبیت است که عدهای آن نعمت آشکار را معتقد شدند؛ ولی نعمت پنهان را از دست دادند و خداوند این آیه را نازل کرد: «ای فرستاده (خدا)! آنها که در راه کفر شتاب میکنند و با زبان میگویند: «ایمان آوردیم» و قلب آنها ایمان نیاورده، تو را اندوهگین نسازند!» پس رسول خدا صلی الله علیه و آله هنگام نزول این آیه خوشحال شد؛ زیرا خداوند ایمانشان را جز با ولایت و محبت ما نمیپذیرد.
نکتهها
امام، نعمت است، آن هم اساس و رأس همه نعمتها که اگر کسی این نعمت را نشناسد، همه نعمتها را از دست داده است. به همین دلیل شیعه و اهل سنت از حضرت رسول روایت کردهاند: «مَنْ مَاتَ وَ لَمْ یَعْرِفْ إِمَامَ زَمَانِهِ مَاتَ مِیتَهً جَاهِلِیَّه».