اخبارگفتگوها
مأموریتهای معلم در عصر انتظار؛ از ترویج آرمان مهدوی تا امیدآفرینی در نسل نو
حجت الاسلام حسینی صدر با بیان اینکه معلمان نه تنها باید خود امام عصر(عج) را بشناسند بلکه باید جامعه را در شناخت ایشان یاری کنند، بر روشنگری مسئله انتظار توسط معلمان برای جوانان تأکید کرد و گفت: معلمان باید جوانان را به لطف امام عصر(عج) امیدوار کرده و ناامیدی صد درصدی را از جامعه بزدایند و نمونههای دوران غیبت و قبل از آن را فرا گرفته و برای جامعه بازگو کند.

به گزارش روابط عمومی بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج)، حجت الاسلام «سیدمحمدحسین حسینی صدر»، در گفتوگویی به مناسبت ۱۲ اردیبهشت، فرارسیدن روز معلم و نامگذاری آن با عنوان «معلم اُمیدآفرین؛ پرچمدار اندیشه مطهر، مروّج آرمان مهدوی» در دهه کرامت، اظهار کرد: معلمی به عنوان شغل انبیا، در همه کتابهای آسمانی و آموزههای اسلام و مکتب اهل بیت به تفضیل بیان شده است.
مدرس حوزه و دانشگاه افزود: مکتب اسلام، نه تنها نظریهای برای تربیت و تعلیم، بلکه الگویی عملی است که به دنبال هدایت امت اسلامی و منتظران امام زمان عجلاللهتعالیفرجه در مسیر تعلیم و تربیت حقیقی است.
جایگاه معلم
این کارشناس مذهبی با بیان اینکه شخصیت معلم در آموزههای دینی جایگاهی ویژه دارد، گفت: عنوان شغل انبیا، نمادی از مسئولیتی عظیم در هدایت و تربیت جوامع انسانی است و تعلیم و تربیت حقیقی، از زمان انبیای الهی، ائمه معصومین، در همه کتابهای آسمانی بهویژه قرآن کریم مورد توجه قرار گرفته است.
حجتالاسلام حسینی صدر افزود: این آموزهها، بارها به ارزش معلمی و نقش آن در تربیت نسلهای آینده اشاره نموده و جایگاه این شغل را به عنوان مأموریتی الهی معرفی کرده است.
به گفته وی یکی از شاخصههای بارز مکتب اسلام و اهل بیت علیهالسلام تأکید بر عملی بودن آموزههای تربیتی و دوری از نظری و تئوری بودن آن است و اسلام و ائمه معصومین، نه تنها راهکارهایی نظری برای تعلیم و تربیت ارائه میدهد، بلکه خود الگویی عملی از تربیت اخلاقی و هدایت جامعه است از این رو نقش معلمان در جامعه اسلامی فراتر از آموزش درسی و علمی است و معلمان هدایتگرانی هستند که میتوانند با الگو گرفتن از سیره انبیا و ائمه معصومین، نسلهایی با ایمان، اخلاق و مسئولیتپذیری تربیت کنند.
وی تأکید کرد: در مکتب اسلام تربیت عملی به معنای همراه کردن تعلیم نظری با رفتار و عمل است که امت اسلامی و منتظران امام زمان عجلاللهتعالیفرجه را به سوی رشد معنوی، اخلاقی و اجتماعی سوق دهد و از این رو معلمان به عنوان ادامهدهندگان مسیر انبیا، مسئولیتی خطیر در تربیت حقیقی و پرورش ارزشهای الهی در نسلهای آینده دارند.
مدرس حوزه و دانشگاه گریزی به آیه هُوَ الَّذِی بَعَثَ فِی الاْ ُمِّیِّینَ رَسُولاً مِنْهُمْ یَتْلُوا عَلَیْهِمْ آیاتِهِ وَ یُزَکِّیهِمْ وَ یُعَلِّمُهُمُ الْکِتابَ وَ الْحِکْمَهَ وَ إِنْ کانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِی ضَلال مُبِین زد و گفت: او کسی است که در میان جمعیّت درس نخوانده پیامبری از خودشان برانگیخت که آیاتش را بر آنها بخواند و آنها را تزکیه کند و به آنان کتاب (قرآن) و حکمت بیاموزد، هرچند پیش از آن در گمراهی آشکاری بودند و شغل معلم، تزکیه و زدودن همه ناپسندیها بد اخلاقیها از جامعه و اجتماع است.
هدایت جامعه از گمراهی
حجت الاسلام حسینی صدر افزود: «یُؤْتِی الْحِکْمَهَ مَنْ یَشاءُ وَ مَنْ یُؤْتَ الْحِکْمَهَ فَقَدْ أُوتِیَ خَیْراً کَثیراً وَ ما یَذَّکَّرُ إِلّا أُولُوا الْأَلْبابِ»، خداوند دانش و حکمت را به هر کس بخواهد و شایسته باشد میدهد، خداوند متعال به انبیا و نبی اکرم صلواتاللهعلیه قدرت تزکیه و تعلیم بالایی داده و با توجه به این مهم که معلمی شغل انبیا است، معلمان نیز قدرت هدایت جامعه در تلخترین گمراهیها را دارند.
وی با اشاره به عصر غیبت امام زمان عجلاللهتعالیفرجه یادآور شد: بر اساس روایات بسیار، عصر غیبت مورد توجه جامعه فرهنگی، علمی، نخبگان، اساتید در سطوح عالی و متعدد قرار داده شده است.
وی با بیان اینکه غیبت به معنای عدم حضور نیست و به معنای عدم ظهور است، افزود: وقتی امام(عج) ظهور ندارد و مردم او را نمیبینند ندیدن امام نباید مردم را به اشتباه بیندازد و عصر غیبت را زمان تلخ و سخت برداشت کنند و بر اساس روایات، زمان امام عصر بهترین زمان بوده چراکه زمان غیبت طلاییترین زمان است.
مدرس حوزه و دانشگاه با اشاره به حدیثی از امام زین العابدین علیه السلام، اظهار کرد: اَلمُنتَظِرونَ لِظُهُورِهِ أفضَلُ أهلِ کُلِّ زَمانٍ، منتظران ظهور امام مهدی علیه السلام برترین اهل هر زمان هستند، شاید برای مخاطب سوال پیش بیاید که وقتی امام عصر را نمیبینی و به او دسترسی نداری چگونه این زمان بهترین زمان است، اینجاست که جایگاه معلم در این مسئله فرهنگی مشخص میشود معلم است که باید مردم را با خصوصیت ارتباط متفاوت در این زمان با امام عصر آشنا کند.
حجت الاسلام حسینی صدر با اشاره به آیه «یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصابِرُوا وَرابِطُوا وَاتَّقُوا اللهَ لَعَلَّکمْ تُفْلِحُونَ» (آلعمران، ۲۰۰)، یادآور شد: بر اساس روایت متعدد باید با امام رابطه برقرار کرد و در اینجا جایگاه معلمان و نقش آنها مشخص میشود به خصوص در این زمان که رابطههای دروغین و مدعیان دروغین ادعاهای واهی دارند.
به گفته وی رابطه راستین، حقیقی و رابطهای که مکتب اهل بیت، پیامبر اکرم صلواتاللهعلیه، قرآن کریم برای ما بیان کردند رابطه انتظار با امام زمان عجل الله تعالی فرجه، رابطه قلبی است و روایات زیادی در زمینه ضرورت شناخت و معرفت در زمان غیبت آمده است.
امیدوار کردن نسل نو به وجود مقدس امام عصر(عج)
وی با بیان اینکه معلمان نه تنها باید خود امام عصر را بشناسند بلکه باید جامعه را در شناخت امام عصر(عج) یاری کنند، بر روشنگری مسئله انتظار توسط معلمان برای جوانان تأکید کرد و گفت: معلمان باید جوانان را به لطف امام عصر(عج) امیدوار کرده و ناامیدی صد درصدی را از جامعه بزدایند و نمونههای دوران غیبت و قبل از آن را فرا گرفته و برای جامعه بازگو کند.
مدرس حوزه و دانشگاه به استناد آیات قرآن با بیان اینکه کسانی که در راه خدا قدم برداشتهاند دست آنها را گرفته و هدایتشان کردیم به ابوذر غفاری اشاره کرد و گفت: ابوذر غفاری در راه معرفت و شناخت پیامبر صلوات الله علیه قدم برداشت و به شخص اول بین اصحاب تبدیل شد تا جایی که پیامبر صلوات الله علیه فرمودند آسمان بر سر کسی مانند ابوذر غفاری سایه نینداخته است.
وی با توجه به این مهم که صداقت مهمترین شاخص تربیتی است، از دیگر نمونههای ذکر شده به شخصیت سلمان فارسی اشاره کرد و افزود: سلمان فارسی برای جستجوی حقیقت به دنبال پیامبر اکرم(ص) به پا خاسته و به جایگاهی رسید که نبی اکرم صلوات الله علیه فرمودند هیچ وقت نشد که جبرئیل بر من وارد شود مگر سلام خدا را بر سلمان بفرستد.
به گفته وی امروزه جوانان برای رسیدن به اهداف مادی، اقتصادی، آموزشی و … نیاز به یاری خداوند و ثبات قدم دارند و معلمان میتوانند همین شاخصها را در جامعه جوان، دانش آموز، دانش پژوه ترسیم و تبیین کنند.
مدرس حوزه و دانشگاه گریزی به فتنه و نقشههای شیطان برای افرادی که در راه تعلیم و تربیت قدم برمیدارند زد و یادآور شد: معلمان با تعلیم و تربیت جامعه را هدایت کرده و ضمن آشنایی با معارف اسلام و قرآن، از گمراهی دور میکنند.
منبع: خبرگزاری شبستان