آیات مهدوی – آیه ۶۹ سوره نسا
![آیات مهدوی – آیه 69 سوره نسا](https://mahdaviat.ir/wp-content/uploads/2023/10/نسا-69-780x470.jpg)
وَ مَنْ یُطِعِ اللَّهَ وَ الرَّسُولَ فَأُولئِکَ مَعَ الَّذِینَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَیْهِمْ مِنَ النَّبِیِّینَ وَ الصِّدِّیقِینَ وَ الشُّهَداءِ وَ الصَّالِحِینَ وَ حَسُنَ أُولئِکَ رَفِیقاًا
موضوع: امام زمان (عج)، رفیق مهربان
«و هر کس که از خدا و پیامبر اطاعت کند، پس آنان [در قیامت] با کسانى همدم خواهند بود که خداوند بر آنان نعمت داده است، مانند پیامبران، صدیقان، شهیدان و صالحان، و اینان چه همدمهاى خوبى هستند.»
نکته ها:
- در سوره حمد، گروه أَنْعَمْتَ عَلَیْهِمْ مصداق رهپویان صراط مستقیم ذکر شده و این، بار دوم است که در کنار آیه صراط مستقیم، گروه أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَیْهِمْ مطرح شده است. گویا غیر از انبیا، شهدا، صدیقان و صالحان، دیگران به بیراهه مىروند و راه مسقیم، منحصراً راه این چهار گروه است.
- رفیق خوب، انبیا، شهدا، صدیقان و صالحاناند. رفقاى دنیایى را هم باید با همین خصلتها گزینش کرد. حَسُنَ أُولئِکَ رَفِیقاً
- رسول اکرم در تفسیر این آیه فرمود: «مِنَ النَّبِیِّینَ یعنی مُحَمَّد و مِنَ الصِّدِّیقِینَ یعنی عَلِیُّ بْنُ أَبِی طَالِب و مِنَ الشُّهَداءِ یعنی حَمْزَه وَ مِنَ الصَّالِحِینَ یعنی الْحَسَن وَ الْحُسَیْنُ وَ حَسُنَ أُولئِکَ رَفِیقاً یعنی الْقَائِمُ مِنْ آلِ مُحَمَّدٍ»
- امام رضا۷ در حدیثی مفصل در بیان ویژگیهای امام فرمود: «الْإِمَامُ الْأَنِیسُ الرَّفِیق؛ امام، همدم و رفیق واقعی است».
- حضرت مهدى۴ ما را دوست دارند و فرمودند: «همانا ما از رعایت حال شما کوتاهى نمىکنیم و شما را از یاد نمىبریم؛ چراکه در غیر این صورت، سختیها و گرفتاریها بر شما فرو مىآید و دشمنان، شما را ریشهکن کرده و از بین مىبرند» حالا که امام زمان۴ ما را فراموش نمىکنند، ما هم نباید ایشان را فراموش کنیم.
- پرسش: چگونه اراده خود را تقویت کنیم؟
پاسخ: یکی از کارهایی که باعث تقویت اراده میشود، آن است که با افرادی که اراده قوی دارند، رفیق شویم و بهترین رفیق، امام زمان است.
- پرسش: با چه کسی رفیق شویم؟
پاسخ: با کسى رفیق شوید که به شما انرژى و آیندهنگرى بدهد. در حدیث است که رسول خدا۶ فرمود: «حواریون به عیسى۷ گفتند: یا روحالله! با که بنشینیم؟ فرمود: با کسى که دیدارش شما را به یاد خدا اندازد و سخنش دانشتان را زیاد کند و کردارش شما را به آخرت تشویق کند».
- مرحوم حضرت آیتالله گلپایگانی تعریف میفرمودند: «وقتی که حضرت آیتالله حائری برای تأسیس حوزه به قم آمده بودند، وضع طلبه ها خوب نبود. طلبه سیدی که مشکل مالی داشت، برای گرفتن مبلغی پول به یکی از اعضای دفتر ایشان مراجعه کرد. آن شخص میگوید: شب در مدرسه فیضیه با آقای حاج میرزا مهدی بروجردی در حجره بودیم که به خواب رفتم. خواب دیدم که شخصی محترم به حجره آمد و گفت: «حضرت رسول۴ میفرمایند: به شیخ عبدالکریم حائری بگویید مضطرب نباش که بر اثر گریه های امام زمان وجوهات شرعیه متوجه قم شد».
از خواب بیدار شدم و برای سفارش آن طلبه سید به خدمت آیتالله حائری رفتم. ایشان گفتند: «به مقسّم بگویید شهریه را بپردازد. خواب شما صادقانه بود و وجوهی برای ما رسیده است». آن شخص میگفت: ایشان از خواب من مطلع بود، در حالیکه من آن را برای کسی تعریف نکرده بودم»
- پدر شیخ صدوق بچهدار نمیشد. نامهای به محضر مبارک امام زمان نوشت تا حضرت در حقش دعا کند و نامه را به وسیله حسین بنروح به آن حضرت رساند. امام در حقش دعا کرد و در جواب نامهاش نوشت: «قد دعونا الله لک بذلک، و سترزق ولدین ذکرین خیرین». پس از آن، به برکت دعای آن حضرت صاحب دو فرزند عالم و فقیه شد. یکی از آنها شیخ صدوق معروف به ابنبابویه است که قبرش نزدیک حرم حضرت عبدالعظیم میباشد.
- یکی از علمای نجف میگوید: «شبی در تاریکی شخصی را دیدم که داشت به طرف حرم امیر المؤمنین میرفت. به دنبالش رفتم. دیدم درهای حرم به رویش باز شد و او وارد شد و در مقابل ضریح ایستاد. سؤالاتی کرد و جواب شنید و بعد به طرف مسجد کوفه روانه شد و در مقابل محراب باز سؤالاتی کرد و جواب شنید و از مسجد بیرون آمد.
جلو رفتم و دیدم مقدس اردبیلی است. سلام کردم و قضیه را جویا شدم. از من تعهد گرفت که تا زنده است آن ماجرا را فاش نکنم. بعد فرمود: وقتی بعضی از مسائل بر من مشتبه میشود، به نزد قبر حضرت امیر میآیم و از ایشان جواب میگیرم. امشب آقا مرا به فرزندش امام زمان حواله فرمود که در محراب مسجد کوفه بود، رفتم و جوابم را گرفتم»
- در مورد امام زمان آمده است که ایشان عامل تألیف دلهاست. «أین مؤلف شمل الصلاح و الرضا»
- اطاعت از رسول، پرتوى از اطاعت خدا و در طول آن است؛ پس با توحید منافاتى ندارد. مَنْ یُطِعِ اللَّهَ وَ الرَّسُولَ