گفتوگو با حجتالاسلام میر مهدی درباره پیوند مهدویت و انقلاب اسلامی

به گزارش روابط عمومی بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج) استان مرکزی، حجتالاسلام میر مهدی مدیر حوزه علمیه امام خمینی(ره) اراک در گفتوگویی تفصیلی با خبرنگار این بنیاد، درباره جایگاه اندیشه مهدویت در شکلگیری و تداوم انقلاب اسلامی و همچنین نسبت آن با تمدن جهانی مهدوی توضیحاتی ارائه کرد که در ادامه به این گفت و گو می پردازیم.
سوال: چگونه اندیشه مهدویت در شکل گیری ، استمرار و جهت دهی انقلاب اسلامی نقش آفرینی کرده است؟
حجت الاسلام میرمهدی : بسم الله الرحمن الرحیم . اندیشه مهدویت که در جامعه ما جریان دارد و فقهای جامعه با تکیه بر روایت معروف وَ أَمَّا الْحَوَادِثُ الْوَاقِعَهُ فَارْجِعُوا فِیهَا إِلَى رُوَاهِ حَدِیثِنَا فَإِنَّهُمْ حُجَّتِی عَلَیْکُمْ وَ أَنَا حُجَّهُ اللَّهِ عَلَیْهِمْ و همچنین روایتی که به خصوصیات و ویژگی های فقیهی که مخالف با هوای نفس باشد و مطیع امر مولا باشد. امام خمینی (ره) را به عنوان نائب امام زمان (عج) معرفی می کردند و غیر از این اگر باشد هیچ گونه مشروعیتی متصور نمی شود و به تبع آن ، دستورات امام خمینی(ره) هم مشروعیت نداشت. اکثریت مراجع و بزرگان، با امام خمینی (ره) همراهی کردند و علت این بود که اگر حرکتی به دست فقیه جامع الشرایط باشد ، همراهی لازم است.بنابراین شکل گیری این انقلاب و استمرار آن ، و در ادامه وقتی بحث ولایت فقیه مطرح شد، همه برگرفته از دین اسلام بود. کما اینکه بعد از آن وقتی بحث جمهوری مطرح شد و وقتی جمهوری اسلامی مطرح شد، لازم بود فقیهی سکاندار جمهوری اسلامی باشد و اگر فقیه، ادامه دهنده حرکت امام معصوم(ع) نبود، تصرفات در امور مختلف جایز نبود و بدون فقیه این انقلاب و این حرکت و این جمهوری نمی تواند اسلامی باشد لذا نیاز به فقیه جامع الشرایط بود. پس اصل انقلاب بر اساس اسلام شکل گرفته است.
سوال :آیا می توان انقلاب اسلامی را مقدمه ای برای تمدن جهانی مهدوی دانست؟ چرا؟
حجت الاسلام میرمهدی: می توان گفت این انقلاب مقدمه ای بر حکومت حضرت مهدی(عج) است. قبل از انقلاب شیعیان را در دنیا نمی شناختند. پیروان اهل بیت(ع) را حتی به عنوان یک گروه شاخص نمی شناختند و اینکه شیعه به عنوان گروهی که دارای اعتقاد خاص خودش باشد، شناخته نمی شد. در ابتدای انقلاب هم یکی از شعارهایی که مردم سر می دادند این بود: خدایا خدایا تا انقلاب مهدی از نهضت خمینی محافظت بفرما.
یعنی این نهضت و این انقلاب را ، انقلاب مهدوی می دانستند و متصل به حضرت مهدی(عج)می دانستند به همین جهت این حرکت را در راستای حکومت امام زمان می دانستند و بر اساس روایتی که مردی از اهل قم مردم را بسوی حق دعوت می کند قومی همراه او جمع می شوند مانند پاره های آهن، که تند بادهای حوادث آنها را نمی لغزاند، از جنگ خسته و ملول نمی شوند و نمی ترسند و به خداوند توکل می کنند و سرانجام نیک برای پرهیزگاران خواهد بود. بنابراین آنچه در انقلاب رخ داد، مقدمه ای برای ظهور حضرت مهدی(عج) بود تا با شناخت حضرت و معرفی ایشان ، تدریجاً ، مقدمات ظهور ایشان فراهم گردد.
سوال: چه شباهت ها و تفاوت هایی میان آرمان های انقلاب اسلامی و اهداف مهدویت وجود دارد؟
حجت الاسلام میرمهدی: در شباهت ها باید گفت: هدف نهایی قیام حضرت مهدی(عج) که «یَمْلَأُ اللهُ به الْأَرْضَ قِسْطاً وَ عَدْلًا کَمَا مُلِئَتْ ظُلْماً وَ جَوْراً»است. بحث برپاشدن عدل و حکم الهی در بین مردم است و این آرمان انقلاب با آرمان انقلاب حضرت مهدی(عج) مشترک است و حتی شعارهایی که سر داده می شد: بر پا کنیم حکومت علی(ع) را. شعار می دادند که حکومت امیرالمومنین(ع) بر پا شود. این نهضت حسینی است و آرمان امام حسین (علیه السلام) با آرمان امام زمان(عج) تفاوتی ندارد و باید گفت، که آرمان حکومت اسلامی با مکتب اهل بیت علیهم السلام است. اگر همه فعالین به میدان آمدند و با نظام ستمشاهی مقابله کردند و زندان رفتند و شکنجه شدند به دلیل اهداف اسلامی بود اگرچه در این میان برخی از افراد بی دین هم با انگیزه های مادی وجود داشتند.
در مورد تفاوت هم به یک مورد می توان اشاره نمود و آن هم، امام زمان(عج) در زمان ظهور، با رای گیری و… تشکیل حکومت نمی دهد و البته باید گفت، مردم در اصل، خواهان امام زمان(عج) شدند و با عشق و علاقه به ایشان رای داده اند تا ظهور کند و تشکیل حکومت دهد اگرچه به صورت غیر مستقیم. ولی در ابتدای انقلاب، رفراندوم برگزار شد تا همه مردم مشارکت داشته باشند. در زمان ظهور، رفراندوم معنایی ندارد. رفراندوم در ایران برگزار شد تا در دنیا، جلوه استکباری صورت نگیرد.
هم اکنون هم اگر مردم به وجدان خودشان برگردند و تبلیغات سوء از طرف دشمن کنار رود و مردم با اختیار خود بدون هیچگونه تبلیغ سوء، قطعاً دوباره به انقلاب رای خواهند داد و مخالفتی نمی کنند.